Petua nak hapuskan semut

Sejak cuaca panas semacam ni, banyak pulak semut datang bertandang kat rumah kami. Banyak sangat-sangat sampai naik tension tengok diorang berkonvoi ramai-ramai kat dinding dan lantai rumah. Kalau sikit tu boleh tahan lagi, tapi ni dah tahap melampau banyaknya. Dah spray Shieldtox pun still banyak jugak, tak berkurang pun. Macam-macam species pulak tu, ada besar ada kecik, warna merah ada hitam pun ada. Stress!

Paling tak boleh terima bila dah sampai tahap kat meja makan pun diorang naik. Kat atas meja makan memang saya tak tinggalkan makanan, kiranya nak makan baru letak. Masa kita tengah makan tu pun semut-semut tu boleh singgah bertenggek kat atas pinggan. Huwaaaa... Paling risau takut masuk dalam telinga Aisy je. Sebab kat tempat Aisy main tu pun ada je semut merayap. Huhuhu.

Last week, husband bagitau adik ipar ada bagi petua nak hilangkan semut. Orang kat kampung dia guna cara ni. Petuanya, gaul racun semut dengan ikan goreng pastu letak la beberapa tempat serata rumah.

Mana nak beli racun semut? Kat pasar malam ada, kat kedai yg jual macam-macam barang tu pun ada, taktau nak panggil kedai ni apa sebab semua benda pun ada situ (biasanya kedai cina). Racun ni dalam bentuk serbuk, in small packet.

Kenapa kena gaul dengan ikan goreng? Sebenarnya gaul dengan makanan lain pun takpe asalkan boleh attract semut-semut tu. Husband saya buat hari tu gaul dengan bahulu yg memang dah termasuk semut. Hehehe. Gaul racun dengan makanan ni supaya nanti semut-semut tu akan angkut bawak balik makanan ke sarang diorang kan. So, semua akan makan makanan beracun lalu mati. Kasihan.

Husband letak racun semut ni hari kami nak balik Jitra hari Jumaat lepas. Letak kat dalam dan luar rumah, kat laluan semut-semut tu. Hari Ahad balik rumah tengok banyak semut mati kat merata tempat. Sampai ke hari ni syukur masih bebas semut, tak nampak bayang dah. Tapi kan, semalam ada yg jenis besar macam kerengga empat ekor tengah merayau. Raja semut keluar cari bala tentera dia kot. Semua dah mati kena spray dengan Shieldtox. Lega.

7 comments:

  1. ok tq share cara ni! ..but kena hati2 klu ada anak2 kecilkan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa betul2.. that's why kami buat masa nak tinggalkan rumah. balik kena cuci la saki baki yg ada. :)

      Delete
  2. lepas nie boleh cuba la..kat rumah kayrul pun banyak semut.

    kekadang kesian kat hadif selalu sangat kena gigit ngan semut

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh la cuba cara ni. InsyaAllah berkesan..

      Delete
  3. Bagus info ni. Mmg da fedup dengan semut2 kt rumah tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan..sakit hati geram semua ada. Cuba la cari ni ye.. :)

      Delete
  4. thanks...umah sy banyak semut..stress sbb ada baby..kang masuk telinga naya.....

    ReplyDelete

Thank you for your lovely comment!

Petua nak hapuskan semut

7 comments
Sejak cuaca panas semacam ni, banyak pulak semut datang bertandang kat rumah kami. Banyak sangat-sangat sampai naik tension tengok diorang berkonvoi ramai-ramai kat dinding dan lantai rumah. Kalau sikit tu boleh tahan lagi, tapi ni dah tahap melampau banyaknya. Dah spray Shieldtox pun still banyak jugak, tak berkurang pun. Macam-macam species pulak tu, ada besar ada kecik, warna merah ada hitam pun ada. Stress!

Paling tak boleh terima bila dah sampai tahap kat meja makan pun diorang naik. Kat atas meja makan memang saya tak tinggalkan makanan, kiranya nak makan baru letak. Masa kita tengah makan tu pun semut-semut tu boleh singgah bertenggek kat atas pinggan. Huwaaaa... Paling risau takut masuk dalam telinga Aisy je. Sebab kat tempat Aisy main tu pun ada je semut merayap. Huhuhu.

Last week, husband bagitau adik ipar ada bagi petua nak hilangkan semut. Orang kat kampung dia guna cara ni. Petuanya, gaul racun semut dengan ikan goreng pastu letak la beberapa tempat serata rumah.

Mana nak beli racun semut? Kat pasar malam ada, kat kedai yg jual macam-macam barang tu pun ada, taktau nak panggil kedai ni apa sebab semua benda pun ada situ (biasanya kedai cina). Racun ni dalam bentuk serbuk, in small packet.

Kenapa kena gaul dengan ikan goreng? Sebenarnya gaul dengan makanan lain pun takpe asalkan boleh attract semut-semut tu. Husband saya buat hari tu gaul dengan bahulu yg memang dah termasuk semut. Hehehe. Gaul racun dengan makanan ni supaya nanti semut-semut tu akan angkut bawak balik makanan ke sarang diorang kan. So, semua akan makan makanan beracun lalu mati. Kasihan.

Husband letak racun semut ni hari kami nak balik Jitra hari Jumaat lepas. Letak kat dalam dan luar rumah, kat laluan semut-semut tu. Hari Ahad balik rumah tengok banyak semut mati kat merata tempat. Sampai ke hari ni syukur masih bebas semut, tak nampak bayang dah. Tapi kan, semalam ada yg jenis besar macam kerengga empat ekor tengah merayau. Raja semut keluar cari bala tentera dia kot. Semua dah mati kena spray dengan Shieldtox. Lega.

7 comments:

  1. ok tq share cara ni! ..but kena hati2 klu ada anak2 kecilkan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa betul2.. that's why kami buat masa nak tinggalkan rumah. balik kena cuci la saki baki yg ada. :)

      Delete
  2. lepas nie boleh cuba la..kat rumah kayrul pun banyak semut.

    kekadang kesian kat hadif selalu sangat kena gigit ngan semut

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh la cuba cara ni. InsyaAllah berkesan..

      Delete
  3. Bagus info ni. Mmg da fedup dengan semut2 kt rumah tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan..sakit hati geram semua ada. Cuba la cari ni ye.. :)

      Delete
  4. thanks...umah sy banyak semut..stress sbb ada baby..kang masuk telinga naya.....

    ReplyDelete

Thank you for your lovely comment!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...